Endometriosis | miss fluffy


Thursday, 3 August 2017

Endometriosis


Entry selepas berbulan menyepi. Maklumlah sibuk kalah menteri. HAHA

Just want to share something happened to me last month.

Endometriosis.

Itu yang doktor bagitau lepas aku buat checkup. Aku punyalah susah hati. Alhamdulillah, Allah jadikan aku seorang yang jarang sakit, setakat demam biasa dan tak pernah admitted in ward. Boleh bayangkan tak tiba-tiba doktor cakap aku kena jalani pembedahan untuk buang cyst yang ada berdekatan uterus. Seram beb!

One of the factor that I can't get pregnant. HAHA Aku percaya rezeki itu dari Allah tapi kenalah kita berusaha. Terima kasih juga dekat kawan aku yang cadangkan aku ke klinik untuk scan rahim just to make sure rahim sihat atau tak. Dan result yang aku dapat sungguh tak ku jangka! TT__TT

Alhamdulillah, 24 Julai 2017 pembedahan membuang cyst berjaya dilakukan. Sakit? Hanya Allah yang tahu tapi mak aku cakap ini baru suku dari sakit nak bersalin. Omaigaddd! >o< Sekarang masih dalam stage pemulihan but I really hope this is my first & last experience become endometriosis patient. Dan kenalah makan berpantang sikit. FYI, ada kebarangkalian cyst ini "tumbuh" semula. Jadi, aku kenalah start train diri aku makan makanan yang berkhasiat. No fast food, no ice, no process food, less sugar. Ayam dengan daging pun aku kena kurangkan pengambilan.





First time kena cucuk kat tangan, first time kena tidur wad, first time kena masuk air. T_T

Just my advice, wanita-wanita dekat luar sana tu kalau rasa lain macam jangan lengah-lengah buat check up. Pasangan-pasangan yang baru berkahwin (range dalam 1-3 tahun) yang masih "tak lekat" macam aku ni boleh la usya mana-mana klinik. Orang kata jangan kalut, enjoy dulu tapi kita tahu apa yang kita nak. Jadi janganlah malas berusaha dan hanya dengar cakap-cakap orang! HAHA

Aku taknak explain panjang-panjang hal perubatan dalam entry ni. Sure hampa boleh Google sendiri. Doktor pun suruh aku Google sendiri woi! Dia cuma explain sikit je dekat aku tapi terima kasih jugaklah dekat dia sepanjang merawat aku, layanan yang bagus dekat hospital, cik misi-misi pun baik. InsyaAllah, aku doakan lepas ni semua akan OK sahaja. 

Trimas sebab baca entry aku. Rasa macam skill penulisan makin tumpul. HAHA

5 comments:

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.