Thursday, 12 September 2019

3 Series Club


♦10 September 1989-2019♦

Alhamdulillah, Allah masih panjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik. Masih mampu merasa nikmat² yang Dia kurniakan kepada aku.

2019, angka bertukar. Dari 2 ke 3. Ya tak malu mengaku, sudah masuk 30 tahun. HAHA orang kata 30 tahun ni golden age. Wanita nampak berseri-seri, lawa, matang pada usia ini. Fakta ke mitos taktau la. Orang yang kata. HAHA

Tapi birthday kali ni sangat special. Tak perlu hadiah mewah atau besar. Dapat peluk cium Aus Mikael adalah hadiah paling indah dan istimewa aku pernah dapat dalam hidup. Terima kasih Ya Allah.

My little family♥
Sambut birthday in advance.
Birthday cake by my colleagues! Thanks all!♥
Tahun lepas, seminggu sebelum tarikh lahir, aku dapat tahu yang aku pregnant. Happy sangat! 2 tahun berturut Allah berikan hadiah teristimewa.

Last year hadiah birthday pi Singapore. Masa ni Aus dah ada dalam rahim mommy♥
Anyways, thank you so much for all beautiful du'a and wishes. Amin YRA.  I really appreciate it♥ 
And may Allah bless all of you.

Selamat Hari Lahir, Mime♥

Tuesday, 10 September 2019

Sambut Birthday di Santai by The Garden


Sebenarnya ni cerita lama tapi takdalah sampai tahap basi lagi. HAHA bulan lepas punya cerita je. Aku dengan beberapa orang kawan di tempat kerja ada buat kutipan duit untuk sambutan harijadi. Kira macam birthday treat untuk diri sendiri. Empunya badan yang akan sambut harijadi akan pilih restoran atau mana-mana tempat makan yang dia suka. Kami bertujuh dan seorang ambil RM50 je. Yang specialnya birthday girl tak payah bayar apa-apa. Pilih tempat makan dan enjoy saja!

So kali ni birthday girl kami pilih untuk makan steamboat di Santai by The Garden, Sungai Petani. Ini dah kali kedua kami mai sini tau. Mula-mula datang pun sambut birthday jugak. Kira kali pertama berpuas hati so repeat lagi kali ni. Birthday girl dah setuju kami onzz jer.

Aku kan memang suka makan pesen steamboat ni. Sampaikan aku ada main kutu nak dapatkan set grill & steamboat ni tau. Benda boleh main kutu buat apa nak beli cash! Kahkahkah.

Sudahlah membebel, mai nak tunjuk apa yang best dekat sini. Dari segala seafood hingga ke daging, dari segala sayur hingga ke pelbagai bebola semua ada. Itu belum masuk sos pencicah, mayonis, paste kuah steamboat. Kita ke seksyen air pulak. Pilihlah ada beberapa jenis air. Nak sejuk atau panas? Taknak air, laicikang ada. Topping apa nak? Pilihlahhhhh! Ada juga makanan berat disediakan macam nasi goreng, spagetti dan beberapa jenis masakan. OK, tarik nafas panjang-panjang dalam-dalam. Banyak sungguh pilihan kan?

Mesti mahal! Taklah sayang, RM 29.90 a.k.a RM30 je sekepala. Tapi disini tak amalkan sikap tamak dan tak habis makan. Kalau tak kena charge RM10 per 100 gram untuk setiap lebihan makanan yang hampa tak dapat habiskan. So jangan tamak, benda takkan habis sebab depa selalu akan tambah bila makanan berkurang.

Jadi marilah mencuci mata ye. Jarang dapat makan ramai-ramai macam ni maka nikmatilah.


I had to admit one thing. Masa 1st time makan serious sedap sangat. Dan sebab tu jugaklah kami repeat untuk kali kedua. Tapi sayangnya kali kedua ada spoil la. Tom Yum paste rasa macam kureng sikit dan sos thai pilihan kami juga macam ada rasa terkurang. But still give rate 4 over 5. Boleh datang bawak family members nak lepak-lepak.

Oh ya sebelum datang kena booking dulu tau. Kalau walk-in terpaksa la hampa berputih mata sebab meja selalunya aku nampak fully booked.

ps: September is my birthday month. Actually HARI INI birthday aku. Tunggu nanti nak pilih restoran mana! Hihi excited kemain (=>ω<=)

Tuesday, 3 September 2019

Al-Fatihah

•02 September 2019•
Dapat perkhabaran sedih yang Tokcik telah kembali kepada Pencipta kita.

Sesungguhnya mati itu pasti.

Nenek saudara yang aku kira agak rapat dengan kami sekeluarga. Setiap kali tak lupa ziarah mereka. 
Semoga roh arwah dicucuri rahmat.

Al-Fatihah♥

Saturday, 24 August 2019

Cheesy and Spicy Korean Chicken


Lepas balik kerja petang kelmarin, aku terus pergi pasar malam dekat dengan rumah. Dah lama rasanya aku tak jejak kaki dekat pasar malam tau! Masa pregnant aku tak boleh hidu bau asap dan bau makanan, mulalah nak muntah kalau terbau. Jadi pasar malam tempat yang paling aku elak nak pergi. HAHA 

Selepas 3 bulan bersalin, inilah saat aku tunggu. Aku suka pergi pasar malam sebab makanan dah la berlambak, pilih je nak apa. Dan yang penting murah! Kalau pandai lagi dapat makanan sedap. Tak ke bahagia begitu. So tadi pusing-pusing terperasan satu gerai jual ayam pedas. Ohhh of courselah nak cuba! Mereka jual set ayam pedas dan ayam cheese yang harga RM6 per box. Adalah 4-5 ketul ayam. Tapi aku tamak! Aku ambil big set, ayam pedas+ayam cheese berharga RM12 per box. Yang aku puas hati depa tak kedekut ayam, sos dan cheese. Salutan sos dan cheese dekat ayam baik punya. Bagi aku memang puas hati sangat. Berbaloi dengan harga.

Dah membebel panjang pun tak guna. Selamat menjamu mata. KAH!




Thursday, 22 August 2019

Hantaran Majlis Bertunang

Jumaat lepas sepupu aku bertunang. Punyalah fikir nak bagi apa la untuk hantaran dia nanti. Kira macam balas hantaran la sebab masa aku bertunang dulu dia bagi hantaran jugak.

Aku pulak last minit baru teringat majlis bertunang dia. Kalau nak tempah kek memang tak sempat la nak siap kan. Tetiba teringat kawan office aku ada buat agar-agar bercorak. Kira macam-macam bentuk dan perisa dia boleh buat. Terus la tanya dan yeayy dia boleh buat walaupun esoknya aku nak.

Design yang aku pilih berbentuk love gitew. 1st step menuju ikatan cinta. Alaaaa sweet sangat ayat. Kahkahkah.

 
Hasilnya... OK nice, cute sangat. Kawan aku ni pakai buah-buah je macam laici or buah naga. Harga cuma RM35 je. Agar-agar ni senang je nak buat sebenarnya tapi renyah. Sebab kau kena sejukkan layer by layer. Tu yang leceh, time consuming lagi. Jadi pemalas macam aku order je cukup. HAHA.


Apa pun, selamat bertunang dear. Countdown nak tunggu tarikh nikah pulak. Tak lambat, bulan 12 tu kejap je. Apa pun dugaan yang datang sila tempuhi dengan tenang dan sabar♥

p/s: Teringat majlis bertunang aku dulu². HAHA

Tuesday, 20 August 2019

Draft, draft, draft!!


Aku memang salute dekat blogger yang hari-hari berjaya post entry. HAHA aku sebulan sekali nak post entry pun payah. Kering sangat kadang tu, kekangan masa pun ye jugak.

Tadi cuba la buka draft, banyak jugak belum aku post. Semuanya belum letak gambar. Nampak tak betapa malasnya aku nak transfer gambar dari phone ke laptop.

Just nak tanya korang, kalau aku post draft yang lama-lama tu ok lagi tak? Ke dianggap basi? HAHA Bagi la pandangan korang ye. Thanks♥


Wednesday, 14 August 2019

My First Born Baby


Alhamdulillah sekarang baby aku dah nak masuk 3 bulan. Of course aku excited macam mak-mak yang lain bila dapat anak pertama. Feeling dia payah nak cerita. HAHA Juga pengalaman yang baru untuk aku dan suami. Sebelum ni nak buat apa pun tak fikir panjang dah. Tapi sekarang dah lain. Nak makan apa pun kena fikir sebab takut anak kembung la tak selesa la. Nak shopping dekat Tesco je pun cepat-cepat nak balik sebab teringatkan anak. HAHAHA dasyat punya penangan.

Aku lahirkan anak aku dengan cara pembedahan. Kalau tengok entry sebelum ni aku disahkan placenta previa type 2. Mau tak mau kenalah hadap juga. Semuanya Allah mudahkan.

Aku dan suami namakan anak lelaki kami - Muhammad Aus Mikael. Aus maksudnya pemberian. Sesuai aku rasakan. Pemberian dari Allah untuk kami. Dan harap anak aku dapat buat manfaat di masa hadapan seperti maksud namanya. InsyaAllah ☺️

Aus masa lahir special sikit. Nanti la kalau ada masa aku ceritakan kat sini. Mana tau Aus dah besar nanti dia bolehlah baca blog Mummy pasal diri dia. Mummy sayang Aus ok♡ Jadi anak yang boleh bahagiakan kami dunia akhirat ye sayang. *sebak HAHAHA mak-mak sangat ye kau

Aus Mikael nak pergi kutip duit raya!
p/s: Untung Aus, baru 3 bulan dah sambut raya 2 kali. HAHA

Thursday, 18 July 2019

Merancang Percutian Ke Phuket Dengan Thai Airways


Dah lama rasanya aku tak pergi bercuti. Rasanya dah hampir setahun mungkin. Jadi kali ni memang plan nak ke Phuket. Sebenarnya tahun lepas sepatutnya aku join company trip ke Phuket tapi terpaksa cancel last minute sebab baru tau aku pregnant. So why not this time I make my plan comes true! Of course trip kali ni aku nak rancang percutian yang terbaik untuk kami sekeluarga. Yang penting bajet percutian dan masa sangat aku titik beratkan.

Misi mencari tiket flight telah dimulakan dan akhirnya aku terjumpa 1 laman web, Traveloka. Aku boleh buat perbandingan harga flight tiket untuk dapat harga yang paling murah ikut bajet. Nampaknya Thai Airways menawarkan pilihan dengan seating economy, premium economy, Royal Silk dan Royal First Class. Ikut je nak pilih yang mana mengikut bajet yang dah dirancang. Paling mudah sebab aku boleh book thai airways air ticket hanya di hujung jari!

Rasa tak sabar pula nak melihat keindahan panorama di Phuket. Confirm itinerary kali ni akan penuh dengan bermacam aktiviti seperti island hopping, enjoy view pantai sambil menikmati sunset, melawat Bandar Phuket di mana terdapat banyak bangunan lama bereka bentuk Eropah. Aku pula memang suka bergambar di bangunan lama jadi bolehlah cuba ke Phuket Old Town. Bandar yang tak ubah seperti di Georgetown Penang dimana terdapat pelbagai reka bentuk bangunan lama. Confirm IG feed penuh dengan gambar yang memukau.

Phi Phi Island antara pulau tercantik di Asia Tenggara. Tengok saja gambar di internet pun aku dah terpesona sangat dengan air laut biru kehijauan inikan pula nak tengok secara live dengan mata kepala sendiri. Memang aku teruja habis! Salah satu lagi pulau dalam list itinerary aku ialah Kepulauan Similan. Sebab apa Similan? Terdiri dari 9 gugusan pulau, Similan diambil dari Bahasa Melayu iaitu nombor sembilan dan dinamakan kepada pulau ini. Review banyak mengatakan yang pulau ini wajib dilawati kerana ia merupakan antara 10 destinasi menyelam yang terbaik di dunia. Wahhh!!

Source: pescart.com
Suami aku pula seorang yang suka enjoy view pantai. Phuket ni memang kenalah dengan pilihan tempat percutian kami kali ni. Karon View Point adalah spot yang terbaik untuk melihat keindahan 3 buah pantai. Karon View Point ini sebenarnya bukit yang mana dari puncaknya inilah kita dapat melihat ketiga-tiga pantai iaitu pantai Kara Noi, pantai Koh Poo dan pantai Karon. Menabjubkan bukan?! Sambil-sambil tu boleh la merasai makanan dan snek yang dijual. Bestkan?


Source: Impiana Private Villas
Lagi satu tempat yang aku tak sabar nak pergi adalah Tiger Kingdom. Seram ke? Entahlah tapi untuk merasai pengalaman menyentuh dan bergambar secara dekat dengan raja rimba bukanlah sesuatu yang perlu aku lepaskan. Tapi kalau tak berani juga ada pilihan lain iaitu bergambar bersama dengan anak harimau. Eh geramnya mesti comel dan gebu-gebu anak harimau tu!


Source: The Time Phuket
Pada waktu malam pula, aku bercadang nak cuci mata sambil shopping sedikit souvenir di Phuket Weekend Night Market atau di Phuket Walking Street. Tengok la nanti mana tau terjumpa apa-apa barang yang berkenan di hati♡ 

Tak lupa juga untuk merasai makanan yang terdapat di sini. Jadi food hunter juga la kali ni!
Source: chibird
Sebenarnya banyak lagi tempat yang menarik untuk dilawati tapi kekangan masa memaksa aku memilih beberapa spot yang terbaik saja untuk percutian kali ini. Maybe next time aku akan datang lagi ke Phuket. Last but not least, aku just nak remind korang yang ada plan nak ke Phuket jangan lupa dengan nama Traveloka sebab dalam apps/web ini saja yang korang boleh dapat flights to phuket online promo. Kalau korang terlepas memang rugi la beb! Dah dapat tiket flight promo tu confirm la happy yang amat sebab dengan bajet lebih tu bolehlah korang guna untuk shopping, untuk menginap di hotel terbaik atau explore lebih banyak tempat lagi dekat Phuket.

Tuesday, 16 July 2019

Photobook: Simple Books for My Baby


Last week aku dapat notification dari Photobook. Dapat code free untuk simple books. Cuma perlu bayar chipping cost je. Tak tunggu lama dah, sepantas kilat aku pilih gambar. Apa susah gambar semua dalam phone je. HAHA 


Dulu rajin juga aku susun dan pilih gambar nak buat album pakai Photobook. Kali ni buat simple books untuk Aus. Kenangan beb! At least kalau phone tetiba buat hal ada juga la gambar Aus dalam hard copy.

Aku dah proceed sekarang tunggu buku sampai je. Tak sabar sis nak tengok simple books anak. HAHA excited melampau sangat😃
p/s: Nampak Lil' Photobook. Nanti nak try buatlah >,<

Friday, 12 July 2019

Jus Alpukat bt Northen Avocado


Hola!
Tetiba taip entry pasal makanan.

Aku dah lepas pantang dah. Jadi mulut teringin nak makan macam-macam. Tengok gambar dekat IG je dah menyirap. Semua teringin tau! Maklumlah berpantang dalam bulan puasa agak mencabar ye rakan-rakan. HAHA Tapi aku manage to loss weight about 15 kg. Fuyooo masa tengah diet pun tak berjaya begini. Thanks to my son sebab ambik semua lemak mummy♡

Aku ni taklah minat sangat avocado. Pernah makan la buah avocado konon-konon nak eat clean but end up tak berjaya sebab aku ni selera orang Melayu. HAHA tapi bila buat jus ni teringin pulak nak try. Ok jugak rasanya, lemak gitu tambah pulak rasa gula merah dengan coklat syrup. Just nice. Cuma ada bau avocado la. Siapa yang tak suka bau avocado tu maybe kata tak sedap la. Kalau letak aiskrim vanila mesti la sedap tapi time aku nak beli ni aiskrim habis la pulak.




RM5 je kalau yang macam aku ambil ni. Ok la merasa juga bila tengok post pasal jus ni lalu dekat wall Facebook. HAHAHA

p/s: Kena kurangkan tengok medsos ke macam mana ni? Banyak sangat gambar makanan lalu dekat wall!! ヽ(`Д´)ノ

Monday, 29 April 2019

My special day!


Hope everything going well, InsyaAllah♡

ps: Mummy nervous sangat sekarang 
(╯•﹏•╰)