Thursday, 10 December 2015

New phase...



p/s: Sabtu lepas cincin kahwin aku hilang. Sedih gila oiii. Baru 2 minggu pakai.:face22::face22:Cuai! Rasa loser kaw²!
posted from Bloggeroid

Wednesday, 25 November 2015

ZyraRoxx's Mini Giveaway: Buasir Otak the Komik




 Aku memang suka baca komik, tambah² Zyra Roxx pulak yang lukis. Harapnya aku berjaya dapatkan komik ni secara percuma. Yayaya aku suka barang percuma. KAHKAHKAH

Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine


Ramai dah mencuba Thai Red Tea & Thai Green Tea yang sudah menjadi viral di media social. Rata rata mengatakan keduanya lebih kaw dan lebih sedap. Dried Roselle Tea katanya boleh menurunkan berat badan. Boleh diminum panas atau sejuk. Bancuhan sejuk lebih sedap! Kalau nak rasa kesedapan Thai Red & Thai Green Tea ataupun Dried Roselle Tea ni, jemput sertai Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine. Mana tahu ada rezeki nak rasa salah satu darinya.
Khasiat Dried Roselle Tea
Tinggi kandungan vitamin C & antioksida mencegah penyakit yang berkaitan dengan jantung.
Meningkatkan sistem imun & memberi perlindungan dari radikal bebas.
Baik untuk kecantikkan kulit.
Melancarkan sistem penghadaman & membantu penurunan berat badan.
Meredakan panas badan.
Memutihkan kulit
Mengurangkan kolestrol
Mengekalkan badan yang sihat
Klik banner untuk sertai Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine

Syarat ² Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine

Like Fanpage Blog Azhafizah
Follow Blog 
www.azhafizah.com | nadinesblog.blogspot.my

Follow  Google +

 Nadine Jamal

Follow Instagram
 azhafizahmdnornadines.hutndrajamal 

2. Buat 1 entry bertajuk : Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine
3. Copy dan paste code yang telah disediakan di dalam ruangan HTML entry.
4. Publish dan Tinggalkan link entry  & email di ruangan komen entry Thai Tea & Dried Roselle Tea Giveaway by Azhafizah & Nadine

Tempoh Giveaway : 23 November 2015 10:00am- 7 December 2015 11:59pm

Hadiah
1 pek Thai Red Tea x 1 Pemenang
 1 pek Thai Green Tea x 1 Pemenang
1 Jar Dried Roselle tea x 1 Pemenang

Pemenang akan dipilih melalui random picker dan keputusan giveaway akan diumumkan pada 8 December 2015. 

Tuesday, 17 November 2015

Aku dan typo

Typo dan aku memang tak dapat dipisahkan. Aku yakin yang lain juga begitu. Haha menyampah kadang-kadang. Ada ketikanya mengundang tawa. Yela, lain nak taip lain yang terkeluar. Haihhh so sila semak entry kalian agar tak menjadi entry lawak. 
Bab komen pulak aku lah makhluk sering typo semasa komen. Malu gak tapi buat tak tau jelah. Haha:P
Nak taip, "Takpe kita buat taktau je" tapi jadi "Takpe kita buta taktau je". Nampak? Buat dengan buta kan jauh bezanya? Huhu.
Lagi typo. "Jom kiat ke kedai". Kiat? What the....? Haha actually nak taip "Jom kita ke kedai".
Laki bibi -> Laki bini
Demgam -> Dengan
Diut/duti -> Duit
Produm -> produk
Tadam -> Takdak
Samapi -> Sampai
Yang terbaru salah nak taip makan aiskrim kelapa tapi jadinya makan aiskrim kepala. Apa punya kanibal kan?? -_-
Ha banyak lagi sebenarnya. Tapi tu lah typo yang femes seringkali diguna. Kehkeh. Ok done merapu. Idea ke laut so entry pun ke laut lah! Hehuuu~

Im a grill

Monday, 16 November 2015

Anne dan Tokwan


Seorang tokwan bersama anak dan cucunya dari Kedah singgah minum di sebuah kedai mamak di sebuah daerah di Perak.

Anne: Mau minum apa?
Tokwan: Lici satu.
Anne: Tada.
Tokwan: Lici takdak ka?
Anne: Tada. *sambil tunjuk poster "Lai Chi Kang Best in Town"

Kemudian si cucu menyampuk.
Cucu: Oh, Lai Chi Kang takdak ye. Laici ada?
Anne: Laici ada.
Cucu: Ok, tokwan saya nak laici satu.
Anne: Suju ka panas kalu? *sambil pandang tokwan
Tokwan: Ha. *Angguk-angguk.
Anne: Mau suju?
Tokwan: Ha²

Cucu menyampuk lagi.
Cucu: Tokwan nak lici hat sejuk ka panaih?
Tokwan: Sejuk.
Cucu: Anne, kasik laici ais satu.

Conversation tamat.
Pure loghat Kedah sama anne baru belajar cakap melayu.

Tak pasal-pasal jadi penterjemah bahasa.
Aku yang keliru.

Nota: Lici = Laici

Friday, 13 November 2015

Kawan lama dan Throwback


Lepas tamat je sekolah rendah, ada beberapa orang kawan yang tak pernah aku jumpa selepas tu. Even dah create account FB bertahun² pun masih belum berjumpa. Sampailah semalam ada someone yang request friend dekat FB. Punyalah lama, sampai muka pun dah lain, nama pun ingat² lupa. It's so excited bila dapat tahu tu la kawan yang duk gila² masa sekolah dulu. HAHAHA. Sembang berjam² tak ingat dunia.

Teruja katakan...semua benda nak tanya. And now aku tergelak sorang². Sebab otak ligat duk throwback benda² yang kami buat dulu. Habis jahat pun buli kawan sekelas je tapi takda la sampai sepak, tumbuk dan rakam masuk media sosial macam budak sekarang. Habis jahat pun sorok buku, conteng buku kerja kawan, sorok kerusi kawan, tarik tudung. HAHAHA. Semua benda ni buat aku gelak sorang². Aku agak budak sekarang dapat tak pengalaman macam ni. Rasanya sekarang semua sibuk berchit chat dalam FB kot. Tak pun leka dengan dunia smartphone masing². Takda dah main getah zero point waktu rehat, lawan rebut tiang waktu cikgu tak masuk kelas, tak pun sibuk duk main batu seremban dalam kelas. Ada lagi ke macam tu sekarang?? HEHE

p/s: Tetiba mood throwback datang....:face38:

Sunday, 8 November 2015

Penang Interactive Museum


Bersambung dari entry aiskrim kelapakepala pun boleh, typooo teruk-_-, kemudian kami berfikir² gak nak kemana. So kawan aku pun suggest Interactive Museum ni. Kalau nak cari museum ni senang je. Keluar je dari Jeti Penang jalan menghala kanan dah nampak bangunan lama². Kat deretan bangunan tu lah akan jumpa Interactive Museum. Mudah sangat la nak cari uolls!
Jom masuk oiii...... :132:
Sebelum masuk beli tiket dulu OK! Harga tiket RM15 untuk dewasa dan RM10 untuk kanak². Murah la tu. Nak bergembira kena la spend duit sikit. KAHKAH! Tiket dah dapat, mari kita serbu masuk...!!

Actually, museum ini berkonsepkan lukisan 3D. Siapa² yang suka gilos ambil gambar tu boleh la hampa mai sini. Seriously kalau hampa ambil gambar memang nampak macam real. Lagi satu kalau bawak anak² memang depa suka sangat². Percayalah! HAHA Macam aku takdalah teruja sangat sebab aku dah pernah masuk pameran 3D ni dekat Alor Star tahun lepas. Tapi sama je gila² jugak duk tangkap gambar. Hehe.

Bangunan 2 tingkat ini setiap sudut dipenuhi dengan lukisan 3D yang menarik. Mostly lukisan² ini berkisar tentang apa yang ada di Pulau Pinang seperti tempat menarik untuk dilawati, budaya setiap bangsa, sejarah awal Pulau Pinang. So sambil² ambil gambar tu secara tak lansung kita dapat pengetahuan baru. Baca je informasi yang dilekatkan di tepi setiap lukisan ini.

Sila bersedia dengan gambar² yang bakal membuatkan pembaca sekalian muntah darah. Abaikan figura manusia sebenar dalam gambar ni. Aku hanya nak hampa menghayati lukisan di belakang figura berkenaan. HAHAHA


Ini mula² masuk depan pintu. Kalau hampa perasan dekat belakang mahkluk bertiga ni ada bangunan mini, sampan² kecil. Ini seolah² memberikan gambaran zaman dahulu di Pulau Pinang. Pengangkutan utama adalah sampan untuk mengangkut segala barang dan keperluan ke tanah besar. Terdapat juga "pameran" yang menunjukkan pekerjaan² suatu masa dahulu. Sebagai contoh seperti gambar di bawah!

Ohooohoiiii....Sapa mau beli terompah! Kasi buat di sini maaaa! Hoho:10:

Dan seterusnya adalah lukisan² menarik di sini.





Cermin menakutkan. Realiti lain imbasannya lain. Kalau malam memang cabut lari dah!

Rasa macam ada hantu dekat belakang tu! :15:

Ada satu lagi yang menarik. Ada sebijik TV dengan kamera yang boleh detect muka kita. Nak tau jadi apa? Rasukan topeng.......

HAHAHAHA. Maafkan kami atas "keterujaan" ini....:face12:
Tu jelah nak tayang. Taknak letak banyak² gambar sebab takut ramai yang masuk hospital. Kalau hampa nak tengok dan rasainya pengalaman mengambil gambar dan berposing dekat lukisan 3D ni, silalah datang beramai² ke Interactive Museum ini. Promote tak berbayar.

Terlupa nak habaq, sebelum kami berpoya² kawan aku ada bawak aku masuk kedai nasi kandaq. Sedap oiii. Nama dia Restoran Deen kalau tak silap. Aku tak tau dekat mana sebab tak ingat jalan. Tapi memang sedap betoi kari dia! Nak beli nasi, kena beratur dulu. Jangan berangan nak potong barisan. HAHA Ramai sungguh manusia yang nak rasa kehebatan nasi kandaq ni. Takpa, buat peminat nasi kandaq aku saja tayang bagi hampa terliur:12:


Sekian. Terima kasih kerana membaca.

Tuesday, 3 November 2015

Trauma

Sampai bila² pun aku mungkin takkan lupa hari ini. Pertama kali melihat kemalangan depan mata. Dari mula sampai habis. Puncanya dari tayar yang pecah secara tiba² dan kereta dipandu laju.

Berderau darah bila tengok kereta berlanggar dengan divider jalan kemudian melambung dan berpusing 3 kali. Terbayang² kat mata ni oii!!

Kalau dilihat mungkin pemandu cedera teruk tapi alhamdulillah aku nampak dia keluar melalui tingkap. Mungkin ada sedikit kecederaan. Kesian sangat² dan ada beberapa pemandu lain yang berhentikan kereta membantu.

Teruih insaf taknak laju². Mujur jugak kemalangan itu tak melibatkan pengguna jalan raya yang lain. Allah.....

Kawan² sila check kenderaan kita sekali sekala. Kadang² benda remeh temeh tu yang mengundang 1001 bahaya.
posted from Bloggeroid

Sunday, 1 November 2015

Aiskrim Kelapa Pulau Pinang


Cerita semalam, masih fresh lagi. HAHA Hujung minggu plan keluar dengan kawan². Dah lama plan nak keluar sama² tapi tak pernah menjadi. Kononnya kali ni last keluar dengan status SINGLE. Kahkahkah!:132:

Jadi plannya ke Penang. Dalam kepala hotak ni dah plan macam² tapi ada kekangan masa tak dapatlah nak buat kesemuanya. 1st plan nak makan aiskrim kelapa yang tengah famous hot meletop² tu. Kami terus pergi ke Lebuh Armanian atau Street Art. Gerai aiskrim ni terletak di Lebuh Chulia. Stall kecil je sebelah deretan kedai. Makan pun santai² je atas kerus tepi kaki lima.

Kami park kereta dekat parking kereta berbayar lepas tu sewa basikal sorang sebijik dengan harga RM10/person. Siapa yang ada stamina kuat mantap boleh je berjalan mencari gerai ini. Kami malas berjalan so basikal adalah kenderaan yang paling mudah untuk cari gerai aiskrim ni. HAHA.

Tara!! Dah jumpa gerai oiii. Nama gerai seperti gambar di bawah. Mamma-Miya Coconut Ice Cream. Unik sangat nama tu. HAHA.


Dari jauh dah nampak replika aiskrim kepala yang besaq gedabak ni!

Tercapai jugak hasrat nak merasa aiskrim yang kononnya sedap sangat ni. Terus serbu gerai. Harga setempurung RM7 sahaja. Siap bagi air kelapa segelas untuk membasahkan tekak. Murah la tu kan? Hehe. 

Serbu!!!!
Bila dah dapat tu selfie dulu, lepas tu baru ngap. 



Kasi zoom sikit apa yang ada dalam tempurung nyok ni.

Ya Allah, sedapnya aiskrim ni. HAHA rasa kelapa ditambah pulak dengan kacang dan jagung. Memang rasa lemak² manis tu. Not too sweet, sedang² je. Semua diam tak bercakap lansung sebab menimati aiskrim tu. Memang recommended, you should try at least one time. Lepas tu pasti nak lagi.

Makanya, misi memburu aiskrim kelapa yang kami plan berjaya! Next time boleh datang makan lagi. Siapa² yang lama duk mengidam aiskrim kelapa ni silalah datang mencari. Sedap menjilat jari! HAHA 

Next entry nak cerita pulak melawat Interactive Museum okey! Nak cerita sekarang dah malas nak menaip. 

Monday, 26 October 2015

My Big Day♥: Surat Kebenaran Nikah (Pihak Perempuan)


Dalam masa sebulan lagi, InsyaAllah aku bakal melansungkan majlis pernikahan aku. Macam tak percaya dah nak kahwin. Sekarang memang waktu yang sangat² sibuk untuk menyiapkan segala persiapan. Tapi perkara yang paling penting adalah mengisi borang pernikahan dan segala borang yang seangkatan dengannya. Alhamdulillah semalam dah submit completed borang (borang pihak lelaki + pihak perempuan) ke pejabat agama. Dalam 2 minggu lagi, mereka panggil untuk ambil surat kebenaran nikah bagi pihak perempuan.

Mudah je, lepas complete isi semua borang, bawa saja borang tersebut ke Pejabat Agama daerah masing² (Aku explain ini bagi pihak perempuan). Disebabkan aku tinggal dalam dearah Kuala Muda, so aku submit borang aku di Pejabat Agama Sungai Petani. Bagi je borang dekat kaunter, mereka akan check borang² kita sama ada tertinggal apa² dokumen. Boleh je nak pergi dengan pasangan masing² mana la nak tahu jika mereka ada apa² pertanyaan bagi borang pihak lelaki. Kita dikehendaki membayar RM55 dan mereka akan beri borang permohonan nikah untuk diisi (1 borang bertulis jawi dan 1 borang bertulis rumi). Dah siap isi semua serah balik borang tu pada kaunter dan pada masa tu merek akan serahkan resit pembayaran tadi bersama dengan borang untuk apply kad nikah pintar. FYI, kad nikah pintar kita hanya boleh apply lepas dapat surat nikah yang original. Jangan pandai² p hantar borang pulak kalau belum bernikah! HAHA So simpan baik² borang tersebut, OK!

Cilok kat Google. Ha borang tu lebih kurang macam ni la.
Lepas dah settle semua, mereka akan bagi balik borang yang bertulis jawi tadi dan suruh kita berjumpa dengan ustazah di dalam office tu lafaz ikrar. Pada masa inilah tahap pembacaan jawi kita di uji. HAHA maklumlah jarang baca jawi ada la aku tergagap² sikit tapi Alhamdulillah berjalan lancar. Ustazah pun baik je tak tanya banyak just lafaz ikrar dan sign borang tu. Then dia bagi tarikh untuk datang semula mengambil surat kebenaran nikah. 

Panjang² aku taip ni tapi secara konklusinya prosedur pernikahan ini sangat² mudah bila kita follow/bagi apa yang mereka minta. So mana² yang nak mendirikan masjid tu inilah serba sikit info yang aku boleh share dan hope dapat membantu hampa. Bukan apa mula² aku pun macam blur juga tapi at last settle jugak. Nanti aku akan update panduan mengisi borang nikah online pula jika berkesempatan. Cara online ini lagi mudah dan cepat!

Nota
Untuk pengetahuan hampa, surat kebenaran nikah pihak perempuan hanya sah dalam masa 1 bulan sahaja dari tarikh bernikah. Disarankan submit borang dalam jangka masa sebulan sebelum majlis. Nanti takdalah surat kebenaran nikah hampa expired! Hehe