Permandangan cantik di Bukit Bendera, Pulau Pinang | miss fluffy


Sunday, 21 February 2016

Permandangan cantik di Bukit Bendera, Pulau Pinang


Masa cuti New Year awal bulan ni, aku berpeluang menjejakkan kaki ke Bukit Bendera. Tengok dekat Facebook, kawan² ramai yang dah ke sana. Ramai dah cakap Bukit Bendera dah cantik. Aku sebenarnya belum pernah ke sana, jadi aku taktau keadaan sebelum renovation macam mana. Sebelum tu maafkan aku kerana peram entry ni begitu lama. Bukan apa, masa memang sangat mencemburui aku saat ini. Kahkahkah! 

Masa sampai tu, punyalah ramai manusia. Nak beratur beli tiket boleh tahan panjang barisannya. HAHA Mau tak mau kena beratur jugaklah. Untuk harga tiket murah sangat ye kawan². Hanya RM10 seorang untuk tiket pergi balik. Tapi nak dapatkan harga ini kenalah tunjuk MyKad hampa dekat kaunter. 1 MyKad untuk 1 tiket. So kalau hampa tolong  wakil belikan tiket untuk ibu ayah nenek jiran laki bini hampa silalah bawa bersama MyKad mereka. Ada fahammm?

Dapat tiket dah! Sekarang tunggu la tren secara berjemaah

Lepas dapat tiket, kena beratur lagi. Kali ini beratur untuk naik tren pulak. Tunggu di sini agak menyeksakan sikit. Lama jugak la beratur sementara nak dapat turn naik tren. Jadi kesabaran yang tinggi amatlah diperlukan di kala ini. HAHA Tapi bila dah dapat naik, teruja sungguh kawan.... Yela, tak pernah lagi aku naik bukit menggunakan tren. Cable car pernah la. Seronok jugak, boleh nampak permandangan di kiri dan kanan. Dan sesungguhnya aku teramat kagum dengan pekerja² yang terlibat dalam pembinaan landasan tren ini. Clap clap clap!!

Bila dah sampai di atas, angin yang sejuk mula terasa. Sejuk je, segar je hirup udara bersih. Dan bermulalah acara menikmati panorama indah & memukau. Boleh nampak seluruh Pulau Pinang  yang terbentang luas habaq hang. Semuanya nampak kecil² je. Terasa kerdil sekali ye diri ini. 

Nah aku belanja view cantik dari atas bukit..!! Suka tak?

Speechless...

Apa lagi, masa untuk bergambar la. Dah ambil gambar boleh la rileks mata tengok keindahan yang jarang² boleh dapat. Lepas tu kami berjalan ² la sekitar kawasan ini. Actually, masa kami sampai dekat atas rupanya ramai jugak yang beratur untuk turun ke bawah. Panjang barisannya oiii! Takpelah abaikan yang tu. Enjoy permandangan lawa dulu. Ada lif yang akan membawa kita turun ke bawah. Turun pakai tangga pun boleh. Tak silap aku macam ada 3 level la untuk kita enjoy panorama Pulau Pinang ni. So kami decided nak pakai tangga je. Boleh la cuci mata kan. 

Gambar ni aku ambil masa di level bawah. Still nampak view yang cantik dan takda la crowded sangat dengan orang macam level atas sekali tu.

Sepanjang jalan hang akan jumpa bunga berjenis-jenis. Segar bugar pulak!

Dah bosan di bawah, kami naik semula ke atas. Ikut je trek yang mereka sediakan. Sampailah nanti di atas. Rupanya kat atas ni lagi best. They called it Astaka Bukit Bendera. Ada cafe, owl museum, tempat "mengunci cinta", masjid, balai polis, rumah lawa dan macam-macam la. Layan gambar hokey! HAHA





Padlock berbentuk hati ni boleh dibeli dengan harga RM45 kalau tak silap dan percuma tiket masuk ke Owl Museum. Dan FYI padlock ni takda kunci. So kekononnya once hampa dah lock menda alah ni, ia takkan boleh dibuka sampai bila-bilalah. Kami perati jelah. Dari membazir duit tu baik kami pi makan. Kunci cinta dalam hati masing-masing sudahlah. Kahkahkah tolong jangan muntah.

Ini jelah yang kami mampu. HAHA Panas oiii atas ni. Terbakaq biji mata T__T

Kat atas ni siap ada replika LOVE lagi. Nak ambik gambar pun macam ramai sangat. Perati jelah dari kejauhan. 

So dah puas jalan, jangan lupakan ibadah kita. Hampa jangan risau, dekat atas bukit ni ada masjid. Selesa lagi. Jadi lakukanlah tanggungjawab kita. Sorry takdak gambar pulak. Jadi selesai semua kami jalan lagi naik atas. Rupanya ada rumah kat atas sekali. Tapi takleh masuk pun sebab berkunci.

Ni lah rumah besar lawa dekat atas sekali tu. Taktau rumah apa. Main redah je ambil gambar. Aku taknak hampa mengigau bila pandang muka aku tu!

Dah habis melawat setiap inci kawasan, apa lagi balik la! Ha azab siksa sikit la sebab nak balik pun still kena beratur. Jadi janganlah potong barisan ye. Boleh bawak gaduh oii! Masa turun lagi best. Bayangkanlah hampa dalam tren turun bukit. Menjunam je rasa. Gayat pun hadooo. Kira ok lah, jadi best experience la untuk aku. Siapa yang suka enjoy permandangan lawa-lawa boleh la datang. Seronok jugak. Selalu tengok hutan batu je, apa kata ubah sikit angin. Tengok hutan yang betul-betul hutan. Hirup udara fresh lagi. InsyaAllah mungkin aku akan datang lagi bila-bila

7 comments:

  1. bestnye..tak pernah pergi bukit bendera. T__T

    ReplyDelete
  2. rindu Bukit Bendera.time sy gi ada pertunjukan ular

    ReplyDelete
  3. eh ada gak tempat letak mangga tu.ingat kat luor negara je ada.kiki :)

    ReplyDelete
  4. yang baru ni belum terjah lagi
    tp tiket giler mahal jugak hahaha
    tp one day nak pi lah naik..ekeke

    ReplyDelete
  5. salam..
    wahh g penang kaa..heee
    lama da yaya x g penang =(

    ReplyDelete
  6. selalu company buat hiking.. perghh mencabar jugak nak naik atas.. tp memang best view cantik !

    ReplyDelete
  7. ada pekena ABC? naik bukit bndera x pekena ABC x sah.. hahaha

    ReplyDelete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.