Makan angin di Berjaya Hills Bukit Tinggi dengan BFF! | miss fluffy


Sunday, 2 April 2017

Makan angin di Berjaya Hills Bukit Tinggi dengan BFF!


Bukan senang nak plan bercuti bersama-sama dengan kawan kita lagi bila masing-masing ada komitmen sendiri dan berkeluarga. Tapi Alhamdulillah, plan makan angin yang dirancang sejak berkurun lamanya akhirnya tercapai! Aku dengan kawan baik aku, Nadia dah berkawan sejak kami di sekolah lagi. Dan kami memang nak sangat travel sama-sama even kami dah berumah tangga. Paling best pasangan kami pun sporting. Bonus pada kami. Jadi perancangan kami berjalan lancar. 

Untuk pertama kali travel with BFF ni kami memilih dalam untuk ke Berjaya Hills Bukit Tinggi. Pilih dekat-dekat dulu untuk dapatkan keserasian. Cewah ayat! Sebelum pergi tu aku dah research dan buat simple itinerary bagai untuk ke Berjaya Hills. Dan dari research aku tu barulah aku tahu yang Bukit Tinggi ni boleh habis dilawati dalam sehari saja. Kami pun decide untuk pergi balik hari saja tanpa bermalam.

Apa yang best dekat Berjaya Hills Bukit Tinggi ni?
Ok mari aku listkan tempat best untuk korang!

1. Colmar Tropicale
Pukul 8 pagi kami dah tercongok dekat depan kawasan hotel ini. Awalkan? HAHA selalunya pukul 8 pagi aku masih dalam selimut. Untuk pengetahuan korang, Colmar Tropicale ini adalah kawasan hotel yang bercirikan bagunan-bagunan di Perancis. Jadi bolehla feeling macam duduk overseas kejap. Kawasan ini agak sejuk & nyaman tapi tidaklah sesejuk Cameron Highland. Nak masuk bergambar dalam kawasan hotel ini dikenakan fees sebanyak RM15 seorang. Agak mahal tapi alang-alang kami dah sampai bayar sajalah. Entah bila lagi kami akan datang ke sini. Ada juga pengunjung yang mengatakan harga itu tak berbaloi kalau hanya sekadar mahu bergambar. Jadi bila dah bayar kami boleh la merayap sesuka hati dalam kawasan hotel ini. 
Terdapat cafe ala Perancis dalam kawasan hotel ini. Boleh pilih mana yang korang teringin nak makan. Tapi bab harga faham-faham sajalah. Tambah pulak berada di atas kawasan bukit. Kalau nak jimat sila bawa bekal dari rumah! Di sini juga ada stage performance Tarian Perancis + tarian² lain pada masa-masa tertentu tapi kami tak tengok pun sebab persembahan tu bermula pada pukul 12PM.









#jangankecam





2. Botanical Garden
Next place adalah Japanese Village & Botanical Garden yang terletak di kawasan lebih tinggi dari Colmar Tropicale. Korang boleh tunggu bas dari Colmar Tropicale yang akan membawa ke sini. Tapi kami memilih untuk naik menggunakan kereta sendiri. Make sure kereta servis baik-baik tau sebelum naik ke Berjaya Hill ni:face69:

Left or right?
Untuk pengetahuan hampa, Japanese Village ini merupakan taman Jepun yang pertama di dunia di dalam kawasan Hutan Tropika, Fehh kagum tak? Sila kagum dari jauh. Dekat sini hampa boleh pilih mahu ke Botanical Garden dahulu atau ke Japanese Village. Kami pulak memilih untuk ke souvenir shop yang ada di sini. Comel je kedai souvenir ni tau. Ada jual pelbagai barang ala-ala Jepun macam keychain, t-shirt, koinobori & Japanese tradisional doll. Dah habis shopping, kami masuk ke Botanical Garden. Macam biasa, mestilah banyak tumbuh-tumbuhan kat sini. Kawasan ini sangat besar ye kawan-kawan. Aku hanya mampu melawat sekerat je dan keadaan laluan jalan yang berbukit membuatkan aku semputttt! Oh ya dalam Botanical Garden ni ada sebijik restoran makanan Jepun tapi aku tak pasti halal ke tidak.



View dari luar kedai souvenir


Banyak pilihan patung comel ni. Kawan aku ada hadiahkan aku 1 set. Thanks yayangg!!

Dekat atas tu la restoran Jepun tapi tak buka pun.


Aku suka betul dengan pokok-pokok yang menjalar dekat kayu ni.


Aku tertarik dengan nama pokok ni! HAHA



3. Japanese Village
Seterusnya kami terus masuk ke Japanese Village. Dan sememangnya kawasan ini lawa sangat. Memang akan terasa betul² di Jepun cuma panas je. Maklumlah Malaysia:face20: HAHA Kawasan taman ini dihiasi dengan kolam dari sungai kecil yang mengalir dari bahagian atas bukit. Ada rumah ala-ala Jepun dan yang lagi best hampa boleh sewa kimono dengan harga RM20 dalam masa lebih kurang 10 minit. Jadi bolehlah melawat kawasan sambil bergambar sekejap. Ada satu kisah berlaku masa kami sewa, owner kimono tak bagitau berapa lama boleh sewa jadi kami pusing 1 taman. Lepas sejam baru return dan owner dah bising² sebab takut kimono dia hilang!:face8:Dalam taman Jepun ini ada spa & suite tapi closed.


View sebelum pintu masuk Japanese Village









Ambil feeling macam dekat Jepun 




Tetiba rasa comel ber-kimono. KAHKAH

4. Animal Park/Rabbit Park
Tempat ini kecil je. Entry fee RM5 per person. Panggil pun rabbit park, mestilah dipenuhi rabbit. Takkan dipenuhi tapir pulak kan. Hampa boleh je beli sebungkus makanan arnab berharga RM3. Kami tak beli pun mengenangkan perut kami pun belum terisi tapi sibuk nak kenyangkan arnab. HAHA banyak juga arnab kat sini. Semua bulu gebu gebas gitu. Aku memang sukalah sangat dengan binatang comel macam ni. Boleh kejar² dengan rabbit pun dah sangat bahagia.

Comelnya kau tidur nakkkkk!! <3




Then sebelah kandang arnab ada playground. Binatang tak banyak tapi hang boleh sentuh rusa kat sini siap boleh belai bergambar lagi. Rusa² di sini dibiarkan berkeliaran bebas dan agak jinak. Jadi hang jangan la takutkan depa. Approach them with love, for sure rusa tu bagi hang belai dia. Tak percaya sila cuba. Aku taip berdasarkan pengalaman:132: 

Kan aku cakap yang boleh belai menantang ni dengan kasih sayang

5. Horse Trails
Ini tempat untuk kau merasai pengalaman menunggang kuda. Entry fee RM2 per person. Untuk ride kuda ada harga berbeza mengikut pakej. Kalau kau saja nak naik pusing² dalam 10 minit harganya cuma RM35. Tapi aku hanya memandang dan melawat kuda² yang ada. Nak naik rasa macam mahal sangat. HAHA akak bukan kedekut dikkk:face4: Lagi pun kuda di sini tak banyak. Lebih kurang 10 ekor je.


Ada bas tau yang akan bawa kau untuk jalan-jalan dalam ni. Berapa tambangnya aku tak pasti pulak.








So kalau kau merancang untuk short vacation bolehlah pilih Berjaya Hills ini tempat bercuti korang. Kalau nak best lagi boleh sewa hotel di Colmar Tropicale. Dengar kata, waktu malam di Colmar Tropicale agak cantik. Betul ke tak aku tak pasti la. Korang kena datang sendiri untuk mendapatkan jawapan tu.

Apa pun, ini saja pengalaman aku di Berjaya Hills ini. Next time InsyaAllah kalau ada rezeki boleh datang lagi. Teringin juga nak menginap di hotel ala-ala Perancis ini. Yang pasti percutian ini memberi banyak memori yang best kepada kami.

To my BFF, thanks for everything. You are the best! I love you:face2: Nanti boleh plan our next trip!

Nota: Dah lama peram entry. Aku pergi ni sebelum CNY tau. KAHKAHKAH

No comments:

Post a Comment

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.