Bersyukurlah~ | miss fluffy


Monday, 6 August 2012

Bersyukurlah~

Assalamualaikum.


Salam Ramadhan:) Wah dah hampir 2 minggu berpuasa kan? Hehe tak lambat dah tu. *raya lettewww~ Takde lah, tengok shopping mall, pekan rabu, masjid jamek & segala lagi kedai penuh je orang membeli-belah!! Nak pijak kaki pun tak sanggup. Ramai sangat!! TT__TT Apa pun, Alhamdulillah. Kita dimurahkan rezeki oleh Allah. Boleh shopping, berbuka bersama family lagi. 
Seronok kan?^^ Tapi yang kesusahan? Jangan kita lupakan tau;)


Tajuk bersyukur pulak. Hehe. Bukan apa, I just read a story from Facebook. Posted by one of my friends. The story that touch my heart and make me realize how perfect my life. Given by Him:') Aku ada keluarga yang sempurna, tak kaya tak miskin tapi sederhana, parents yang mengambil berat. Biasa saja tapi itu sangat perfect di mata aku!! Hehe.


Reality. Bukan kejam tapi itu makna kehidupan. Kan? Macam mana seorang kanak-kanak boleh bertahan cukup kuat bila kehilangan bapa, hidup miskin makan minum hanya bergantung pada duit kebajikan masyarakat, ibu yang tak bekerja dan mempunyai 7 adik beradik. Kehidupan jadikan kita tabah. Bila ditanya, berbuka dengan apa? Jawabnya, minum air saja. Sedihnya, padahal yang berkemampuan tu siap membazir lagi. Lain pula cerita dengan yang berpuasa dalam keadaan ketakutan, peperangan, pembunuhan umat Islam. Kita, air berkarat sikit pun dah merungut. Mereka? Minum air dari lopak. Itu pun kalau jumpa air.


Kadang-kadang, bila aku rasa susah, aku lupa ada lagi orang yang lebih susah dari aku. Bila aku sedih, ada lagi orang yang lebih sedih dari aku. Bila aku takut, ada lagi orang yang lebih takut dari aku. Bersyukur lah. Apa yang diberikan kita sekarang olehNya adalah pemberian yang sangat sempurna untuk kita. Sekurang-kurangnya kita ada apa yang kita mahu dari mereka yang hilang segalanya.




p/s: Fibox ada problem ke? Takleh view pun:( Ke aku yang problem?Hahaha

14 comments:

  1. rasa rasa tak bersyukur selagi mana kita xmerasa kehilangan...bila dh hilang bru tersa rugi n nk kembalikan ke msa sblom ilang tu

    p/s: a'a, dh dekat sminggu kot fibox beronar..uzur kot..kne bercerai dgn fibox n kawin baru :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, tapi masa memang tak dpt nk patah balik..menyesal pun dah tak guna:)
      oh ptut lah..hmm mmg dh bercerai la dgn fibox..nk bw pun xbest..hew~

      Delete
  2. betul tu.. kadang kesian tgk diorg ni berbuka.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. emmm kesian kan...tmbh2 tgk budak2;(

      Delete
  3. Alhamdulillah Ya Allah..
    setuju, ujian itu yang mematangkan kita. dan Allah takkan bebankan kita dengan apa yang tak mampu kita hadapi.
    Allah syukur atas nikmat & ujianMu,.semoga kami sentiasa dekat denganMU. Aamiin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, ujian mematangkan kita:) betul sgt^^
      semakin susah ujian, semakin kita mendekati Allah..
      Insyaallah:)

      Delete
  4. Betul2. Kadang2 manusia memang tak tahu bersyukur selagi tak merasa kehilangan apa yang dia miliki. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dh hilang, nak menangis pun dh terlambat..

      Delete
  5. syukur, dah 10 malam terakhir dah ni.. yieehaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi syukur...kejar lailatuqadar lah..heee^^

      Delete
  6. jgn nanges?prmpuan leh thn ke nanges tu..?yg btol2 tabah je xnanges.tol x?hee =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la tuh...tak slh menangis..dpt cuci mata..hehe:)

      Delete
  7. Yup, kita perlu sentiasa bersyukur.

    ReplyDelete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.