Kerana mulut badan binasa | miss fluffy


Tuesday, 31 July 2012

Kerana mulut badan binasa

Assalamualaikum.


Yehuuuu setelah lama tak online, tak buka blog ni. Busy teruk plus sekarang aku dah balik semula menjalani rutin sebagai student semester akhir. Syioknyerrr^^ Pergi class time bulan puasa ni memang mencabar betul. Dengan malasnya, baloqnya, segannya & segalanya. Hewhewhew~


Bulan puasa ni mulut kena jaga, percakapan, perbuatan, pandangan, semua lah. Nak dapatkan extra pahala kan? Bukan selalu. Bab nak jaga mulut, lidah kita memang payah. Bukan apa, selalu asyik bercakap je kan, so bila nak limit kan percakapan memang la susah. Haha.


Sebab mulut badan binasa. Kenapa? Bila bercakap hati-hati la sikit. Think before talk. Jangan main bedal je kau nak cakap apa. Sebab kadang-kadang apa yang kau cakap boleh buat orang marah, boleh buat orang meluat. Macam contoh, tak payah la kau nak pergi cerita segala keburukan orang kat semua orang. Perlu ke nak meraih simpati? Ke kau nak cari populariti sebagai juara mulut becok murai of the year? Kesian aku sebenarnya kat orang macam ni. Yelakan sebab apa? Sebab apa yang kau cakapkan kadang-kadang macam reflection diri kau. Contoh mudah macam kau baling bola kat dinding, bola tuh melantun kena batang hidung kau sampai patah. Tulah maksud aku. What goes around comes around. Mengerti? Hahaha. 


Cukup-cukup lah ye? Kau menjaja cerita cakap si polan ni mulut longkang. Kau? Sama je kan? Membuka aib orang. Baik ke macam tu? Aku pun bukannya baik sangat. Sekadar mengingatkan diri aku juga. I'm not perfect tapi Insyaallah aku akan jadikan diri aku yang terbaik. Tak perlu nak sempurna dimata manusia sebab Allah yang menilai kita. Bukan manusia. Teguran untuk aku & rakan kesayangan aku:)


Jom kita berlumba menambah pahala dari berlumba mengumpul dosa di bulan yang mulia ni.


p/s: Tiket nak balik raya tak beli lagi. Adess-,-

16 comments:

  1. betul tu.. skali org terluka, bukan senang nk memujuk hati dia..:) eh2 cepat beli tiket raya,nti abes,hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan..lidah ni lebih tajam dari mata pedang..hehe okey ptg ni bru nak cari tiket;p

      Delete
  2. banyakkan bersabar ye.. dugaan di bulan puasa ni

    ReplyDelete
  3. wah, sem akhir dah ea..all the best,and yup, setuju pasal mulut tu, kdg2 psl mulut jahat ni lah yg buat kita bermasalah dgn org sekeliling, hadoi..mulut sy ni susah nk kawal gak, tp bukn sbb mengumpat, tp sebab gelak byk, makruh gak tu, hahaha gelak lagi :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe thanks:)
      yep betul tuh, sbb mulut org avoid dr berkawan dgn kita..xsyiok la kan cmtuh?so be careful la bila cakap. haha suka gelak?geng la kita..takpe, awet muda..

      Delete
  4. betol too, bulan pose nie kene jage semua bende termasuklah hati..
    tiket bas x beli lagi.. nanti habis camner?? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua kn jaga, biar pun payah tak salah kita cuba kan?:)
      dh beli tiket bus dah ptg td...pheww lega~

      Delete
  5. hehehe , sabar je la kan dengan orang macam tu . huih , tak baek la dia tu ~
    kena cermin diri dulu kot dia tu . haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tu lah kan..manusia selagi tak kena kat diri sendiri memang cepat lalai & alpa..dah terhantuk bru nk menyesal

      Delete
  6. kadang kadang diorang tak sedar yang mulut diorang jahat, sebab tu cakap sesuka hati je

    ReplyDelete
    Replies
    1. punca tak munasabah diri mungkin penyebab someone tu tak pernah nk nmpk kesalahan diri sendiri..asyik menyalahkan org lain

      Delete
  7. cara paling senang nk selamat adalah dgn mendiamkan diri dn bercakap bila perlu. takut ter-mengumpat 'kurus' pulak pahala puasa.. hehe

    p/s : kata nk naik unta balik raya nnti.. =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah diam cara paling baik..dah tak naik unta la aisya..tiket bus dah beli..hehe;)

      Delete
  8. Assalammualaikum miss.. ^_^

    InsyaALLAH..bab berlumba tambah pahala tu..sambungkan terus perlumbaan tu smpai bulan puasa yg strsnya..jgn terhenti sehingga ramadhan kali ini..peringatan untuk diri lana sndiri,hehe :)

    missflfy dah semester akhir? belaja dimana dan course??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Lana:)
      Insyaallah, moga kita sama lah menjadi lebih baik utk bulan2 seterusnya..hehe
      yes, sem akhir..di unikl;)

      Delete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.