7 Kalimah Mulia:) | miss fluffy


Saturday, 14 July 2012

7 Kalimah Mulia:)

Assalamualaikum.


Nak kongsi ilmu sikit. Ni jiran sebelah rumah aku kasi dia suruh baca. So, aku share dengan korang pulak ye. Hehe sharing is caring lah katakan. Hewhewhew~ Mungkin dah ramai yang tau tapi baca lah lagi. Confirm tak rugi punyeee;)


Apakah 7 Kalimah mulia?


Barang siapa yang menghafal 7 kalimah ini dia akan dipandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosanya walaupun sebanyak buih di laut.


1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
2. Mengucap Alhamdulillah pada tipa-tiap menyelesaikan sesuatu.
3. Mengucap Astaghfirrullah jika lidah terungkap yag tidak patut.
4. Mengucap Insyaallah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.
5. Mengucap Innalillah hiwainna ilaihirojiun jika menghadapi sesuatu tak disukai atau tak diingini.
6. Mengucap Innalillah hiwainna ilaihirojiun jika menghadapi atau menerima musibah.
7. Mengucap Lailahaillallah muhammadar rosullullah sepanjang siang dan malam sehingga terpisah dari lidahnya.


Sebenarnya tengok balik ada 6 kalimah je tapi boleh digunakan dalam 7 situasi. Hehe dah ni yang beliau kasi untuk dibaca aku cuma copy & paste apa yang ditulis je;p Mudah -mudahan dapat memberi manfaat pada korang^^, Insyaallah.


p/s: Thanks to jiran aku yang kasi ilmu ni:) Hehe

18 comments:

  1. syukran...w/pn simple tp ramai yg tak amalkan..so, sama-sama kita beramal..thanx ^^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome..betul, yang simple la kdg2 kita selalu lupa;)

      Delete
  2. err kata ada 7 tp tgk mcm ada 6 jer...yg atas tu no.5 dgn no.6 tu mcm sama jer...mohon perjelasan..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ad penjelasan tuh...6 kalimah digunakan dlm 7 situasi..hehehe nk detail tggu jap nk tnya jiran..hewhewhew~

      Delete
  3. nice sharing .
    moga sama2 dapat kita amalkan :)

    ulya suka ulya suka .

    comey pulak tu ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear;) Insyaallah, semoga ia menjadi amalan kita^^

      Delete
  4. dr mulut asyik mghapal lagu, y not kite amalkn 7 kalimah ni.. pringatan utk sy jgak.. tq sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, peringatan utk semua..kdg2 kan kita lupa & lalai:)

      Delete
  5. Thanx for sharing..
    peringatan sesama kita..~

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2..ye peringatan utk kita semua^^

      Delete
  6. What a nice piece of yours :)

    Terima kasih atas pesanan. Insya Allah, semoga Allah merahmati awak sister :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear^^, May Allah bless you too..:)

      Delete
  7. thx for this sharing!! :D

    ReplyDelete
  8. subhanallah! thanx atas peringatan miss fluffy :)

    ReplyDelete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.