Motivasi diri | miss fluffy


Sunday, 8 July 2012

Motivasi diri

Assalamualaikum.


Bila diri kita kadang-kadang ada masalah, mesti rasa moral down kan? Tapi masalah tu lah yang mematangkan kita. Lari dari masalah bukan boleh menyelesaikan malah bertambah masalah lagi hado. Hehe.
So jangan takut la nak face the problem okeyy;) Sebab setiap apa yang kita di uji, ada hikmahnya. Allah takkan memberikan ujian itu jika hamba-Nya tak mampu nak hadapinya. Kan?


Aku admit juga, bila ada masalah saja, aku akan ignore kan benda tuh. Bagi aku masalah kecil tak perlu diperbesarkan. Macam contoh, orang mengata kita. Jangan bebankan hal remeh temeh macam tu atas diri kita. Biar la mulut orang nak mengata, asalkan kita tahu siapa diri kita. Mereka pun takde hak nak jugde kita kan? Lain hal jika itu masalah besar punya, you should face and solve it dear~ 


Setiap masalah ada jalan penyelesaian. Yang tak selesai tuh bila kita sendiri yang tak berusaha menyelesaikannya. Yeah, sebagai manusia biasa *bukan Ultraman mahupun Sailormoon aku pun bukan suka nak selesaikan masalah cara betul. Haha tapi itulah, cara menyelesaikan itu yang menunjukkan kematangan kita. Lagi satu, ego. Jangan jadikan ego sebagai halangan kita. Ego tak salah tapi ego perlu kena tempatnya. Mengerti?! Hewhewhew~




Kuatkan diri, cekalkan hati pasti ada ganjaran yang menanti, Insyaallah:) Doa juga penting sayang.


p/s: Chaiyok, caiyok!!^^ *maaf tak dapat bergiat aktif nak blogwalking, internet super duper lembap siput sedut. Grrrr!!!

22 comments:

  1. ehem2 trima kasih ya pembimbang rakan sebaya (prs) :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. err PRS kah??haha okey terima je gelaran tuh..welcome, wahaha;p

      Delete
  2. Replies
    1. sgt betul tu dear, hidup sntiasa kn positive;)

      Delete
  3. motivasi diri adalah intik kita muhasabah diri kite balik...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah, plus menaikkan smgt untuk kita go through all obstacle in ur life..heee;)

      Delete
  4. betul tu. ade masalah cuba utk selesai cepat2.. kan? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul3x^^ jgn lari dr mlsh sudah..mmg takkan settle..

      Delete
  5. Betul..setiap apa yg berlaku tu pasti ada hikmah disebaliknye..~

    ReplyDelete
    Replies
    1. totally agree,,setiap yg Allah berikan pasti ada ganjaran kpd hambaNya, Insyaallah:)

      Delete
  6. betul tu.. tp klu smpi buat kite stress, masalh besar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. that why bila ada mslh besar kn cepat2 cari jln penyelesaian..cpt la stress hlg..^^

      Delete
  7. pasti ada hikmah atas apa yang brlaku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul,setiap ujian ada sebabnya;)

      Delete
  8. teya kalau ada masalah , mesti kena luah kat orang . baru rasa ringan beban ni . kan kan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha luahkan mslh kt org pun slh satu cara jugak...mn nk tau org tuh boleh bantu kita kan?heee:) betul sgt2^^

      Delete
  9. ada pelangi selepas hujan,,, :)

    ReplyDelete
  10. Allah tak pernah janjikan langit selalu biru, jalan hidup tanpa batu, matahari tanpa hujan, kebahagiaan tanpa kesedihan, kejayaan tanpa perjuangan .

    ✿ Tapi Allah janjikan kemudahan bersama kesulitan, rahmat dalam ujian, ganjaran buat kesabaran, keteguhan dalam perjuangan.
    Bukankah indahnya pelangi baru kita rasakan setelah turunnya hujan ? (^‿^)

    ReplyDelete
  11. setiap ujian ada hikmahnya kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...mungkin hikmah yg kita tak jangka:)

      Delete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.