Ikhlas | miss fluffy


Friday, 25 January 2013

Ikhlas

Assalamualaikum.

Rajinkan diri taip entry pastu auto publish. Aci tak kawang-kawang? Hehe aci la ye. Tak syiok plak tinggal blog kesayangan kesepian je. Huhu :p

Cakap pasal ikhlas. Zaman sekarang ni memang susah kan nak cari orang yang betul-betul ikhlas nak kawan dengan kita, nak tolong kita, nak bercakap benar dengan kita. Dalam semua benda lah. Serious payah. Aku takde la kata semua orang macam tuh tapi betul tak aku cakap? Susah nak jumpa kan. Kadang-kadang tuh ada yang datang baik-baik dengan kita sebab dia ada agenda lain. Mungkin sebab nak settle kan masalah dia or kita ni "berguna" untuk dia dalam sesuatu hal yang dia uruskan.

Bukan kita tolong orang untuk harapkan balasan ke apa. Just pasang niat tolong kerana Allah. Mudah. Kalau rasa takleh nak tolong blah cepat-cepat. Jangan buat jugak tapi menyakitkan hati dan mata yang tengok. Aku pantang bila aku minta tolong orang pastu dia buat kerja nak hentak-hentak barang. Nak hempas-hempas. Serious rasa nak maki. Dah kalau taknak buat just say it. Tak payah nak menyakitkan hati orang.

Kadang-kadang tengok orang nasihat orang tuh orang ni. Suruh orang buat kebaikan tapi bila kena kat dia? Adakah dia betul-betul ikhlas buatkan sesuatu? Betul ikhlas tak boleh dinilai tapi kalau perasaan tu dah diekpresikan, orang yang buta pun boleh nampak kan. So, think first. Ikhlaskan diri kita pastu baru boleh nak nilai ikhlas orang lain. Bukan aku nak mengata kat sapa-sapa. Ni pun untuk remind aku jugak. Kita sama-sama remind each other ye. Takde sapa sempurna tapi sekurang-kurangnya jadilah yang terbaik untuk diri sendiri. 


1 dalam 1000

//Serious pulak entry kali ni. Bhahaha :)

10 comments:

  1. True that!.. until now, saya x byk kawan. haha

    ReplyDelete
  2. sebab tu bella tak banyak kawan . for me , sorang dua dah cukup untuk dibuat kawan yg betul-2 kawan . kalau ramai-2 tapi perangai macam tu buat apa . ye dak

    ReplyDelete
  3. keikhlasan itu seperti semut hitam yang berjalan di atas batu hitam pada waktu mlam... kita sendiri tak tahu sma ad kte ikhlas atau tak.. cuma Allah yg tahu..

    ReplyDelete
  4. Kalau dah hentak-hentak tue memang confirm tak ikhlas. Arol lebih suka terus terang, kalau malas nak tolong, Arol cakap jek. Nanti kalau tolong, takut tersakitkan hati orang tue pulak. :)

    ReplyDelete
  5. sangat pedih bila orang disekeliling kita hanya sekadar "friend with benefit" sahaja...bila tak diperlukan..kita diabaikan..

    ReplyDelete
  6. betul2 ramai yang buat sesuatu sebab nak imbuhan.. bukan buat secara ikhlas kerana Allah.. tapi bersangka baik jela sebab keikhlasan tu cuma Allah je yang tahu.. mungkin masa dia hempas2 barang tu mood dia terganggu tapi dia tetap berniat nak membantu.. hehe. :)

    ReplyDelete
  7. tolong orang lain sebab satu hari mungkin kita perlukan dia juga. give anda take. leng2 la ;)

    ReplyDelete
  8. Memang susah nak tengok orang ikhlas skrg ni.

    ReplyDelete
  9. done follow u.. follow me back.

    jemput singgah~ anda kena tag:
    http://gilapotato.blogspot.com/2013/02/first-giveaway-by-nasriz-fardisza.html

    ReplyDelete
  10. senang...ikhlaskan diri kita dulu dengan org lain. Moga tuhan kan permudahkan org utk ikhlaskan diri mereka utk kita :)

    ReplyDelete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.