Idea dan Inspirasi | miss fluffy


Sunday, 12 April 2015

Idea dan Inspirasi


Menghadap laptop dengan entry yang masih kosong. Lama termenung. Perasaan nak menaip mulanya berkobar-kobar. Tapi akhirnya renungan kosong yang mengisi. Idea tiada. Inspirasi entah apa-apa. Masalah pada aku, orang lain aku tak tahu. Akhirnya button Switch Off yang tertera pada screen ditekan. 

.........................................................

Siapa punya masalah semacam aku? *Put your hands up!

Kadang-kadang idea mencurah-curah. Ketika sedang melepas hajat, kadang sedang memandu, tengah dok masak lunch, lebih teruk idea datang waktu solat! Tak khusyuk betul solatmu wahai perempuan.

Kadang-kadang melihat perilaku manusia lain boleh menjadi inspirasi, boleh mencipta sebuah cerita. Realiti kehidupan juga boleh dijadikan modal bercerita. Kena kreatif sikit la bro.

Bila idea dan inspirasi itu ada, laptop dibuka. 
Jari menari-menari mahu menekan setiap abjad di atas papan kekunci.
Tapi ........(taip)...(taip)....(dan kemudian backspace)...(taip lagi)...(backspace)

Semacam dengki.
Idea sama inspirasi dah lari.

LARI...!!

Nota: Idea entry ini tercetus semasa aku tengah drive dari kampung semalam. 

9 comments:

  1. betu tu..kadang2 blank xtahu nak tulis ape..tp time tgh study ke..buat asignment ke..mcm mencurah2 suruh update..xkena timing..

    ReplyDelete
  2. memang selalu jugak macam tu. T^T

    ReplyDelete
  3. hehe betul payah nak bagi maintain... kene selalu view blog org dan kasi rancak baca dn comment blog org lain baru semangat dn idea akan mai hihihi

    ReplyDelete
  4. Alah samalah kita.. letak jari atas keyboard pastu hamjad tul. Tetibe semua idea lari.. mungkin masalah utama yg sebenarnya adalah fikiran kita ni terlalu banyak benda tersumbat. Tu pasallah jadi cenggitu.. Hehehe

    ReplyDelete
  5. SA angkat tangan ni.....nampak x? ? Hihihih

    ReplyDelete
  6. selalu dah berlaku mcm ni...

    ReplyDelete
  7. biasa la tuh.. sbb tu kna selalu bawak buku nota kecil.. datang je idea, terus tulis tajuk dan rough point yg bakal ditulis. duk depat laptop nnti, terus tulis.. hehehe

    ReplyDelete
  8. Hehe selali jgk berkeadaan macam ni. Taoi cx sokong part inspirasi kita dpt melalui perilaku manusia lain dan keadaan sekeliling. Biasa cx up entry pon based on that things. :)

    ReplyDelete
  9. kena buat rangka karangan dulu sebelum terlupa lepas tu baru ditulis di blog pula :-)

    ReplyDelete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.