Tempe? Segelas susu? | miss fluffy


Saturday, 15 June 2013

Tempe? Segelas susu?

Assalamualaikum.

Saper tadi tengok berita kat TV9? Mihmih Berita yang bagi aku agak menarik. Pasal tempe. Wah² nak jual tempe kah aku ni? Tidak leeee~ Aku tak ingat university mana yang buat kajian ni. UPM or UKM huh? 

Kajian mengatakan tempe mempunyai khasiat bersamaan dengan segelas susu. Jumlah kalsium yang ada dalam tempe ni tinggi. So, kira bagus la siapa yang selalu makan tempe ni. Untuk kanak² pun bagus sebab boleh membantu menguatkan tulang. *If I'm not mistaken. 

Cuba tengok pula orang² Jawa, kebanyakkan dari mereka ni sihat², jangka hayat pun panjang *Haruslah dengan izin Allah. Salah satu faktor adalah disebabkan oleh faktor permakanan mereka la. Suka makan tempe? Bagusssss² ^__^

Ha pasni boleh la jadikan tempe sebagai makanan wajib korang. Boleh pelbagai lagi tau masakan tempe ni. Google je resipi semua ada punyerr! Hihi bagi yang tak suka minum susu, mohon kunyuh tempe banyak² pasni. Berkhasiat gitu tau! Huhu~

Source: Google
p/s: Nak awet muda dan sihat makanlah tempe. Sedap & murah! Mihmih^^

16 comments:

  1. Buat tempe msk smbalsedp. Nym2..

    ReplyDelete
  2. akak suka makan tempe goreng.. memang sedap..

    ReplyDelete
  3. suka tempe manis... ehheheh xD

    ReplyDelete
  4. bertambah lagi pengetahuan....(y) nice sharing MF! ^_^

    ReplyDelete
  5. bagus khasitnya kan..
    ni salah satu makanan kegemaran saya..sedap kalau digoreng pas tu cicah dgn sos cili..

    ReplyDelete
  6. suka sgt tempe. bagus jugak tu. nik tak suka susu so blh la ganti ngan tempe kan..hehe

    ReplyDelete
  7. Wan tak penah makan...lagipun wan rs tak sedap. Hehehe

    ReplyDelete
  8. urm.. ckj kureng sikit la dengan tempe ni.. huuhu

    ReplyDelete
  9. Salam.

    Kalau kat rumah, abah kita yg masak tempe.. mak tolong potong2 bahan je..yg msknya abah,hik3. Abah masak sedap.. ^_^

    ReplyDelete
  10. sllu jugak beli tempe ni
    anak2 k.el pun suka tempe..diorg igt
    lau tempe ni k.el suka masak lemak atau goreng sambal ngan ikan bilis nyum3x

    ReplyDelete
  11. Hai MF! I miss u my blogger friend ;) Hope to get in touch back :-*

    btw, tempe sedap sgt! my feveret is tempe sambal nenek i :D

    ReplyDelete
  12. iha pun suka gila makan tempe even bukan orang jawa, hehe.. but sadly, penyakit macam iha memang takkan serap kalsium dari makanan dan minuman.. kena masuk ubat jugak utk kuatkan tulang.. skrg doktor dah tak bagi pakai ubat tu, hukhuk..

    ReplyDelete
  13. patut lah en barney gila tempe, sebab dia tak minum susu..

    UKM ada buat research tentang tempe ni. hari tu ada terbaca kat digital board depan gate utama.. hahaha!

    ReplyDelete
  14. tempe tawar, kadang2 sedap..kadang rasa plik je..he3

    ReplyDelete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.