Kena sedar diri. | miss fluffy


Saturday, 22 June 2013

Kena sedar diri.

Assalamualaikum.

Keperluan. Kehendak. 
Kadang² kehendak itu yang melebihi keperluan.
Sampai lupa diri. Untuk apa? Kepuasan diri? Menunjuk-nunjuk kah?
Akibatnya, bila dah melebihi bajet mulalah bising². Duit tak cukup. Merungut saja tau.
Salah siapa? Bila membeli tak ingat. Tak sedar diri. Ha, merana lah menanti.

Nasihat aku. Tak salah nak berbelanja.
Tengok lah bajet tu. 
Kalau ada lebih boleh la nak penuhi kehendak tu sekali sekala.
Tapi kalau dah rasa tak mampu. Beli lah ikut keperluan kita. Asalkan boleh guna, tak mendatangkan masalah apa salahnya. 
Barang tak branded? Itu tolak #2. Yang penting berkualiti.
Bukan mati pun pakai barang tak branded. 
Kadang² kena fikir untuk diri sendiri juga. 
Jangan ikut nafsu masa berbelanja.

Sebab itu aku kata "Kita kena sedar diri".

16 comments:

  1. betul. belanja ikut keperluan diri. dan bajet sendiri. jgn terikut -ikut dengan gaya orang lain.

    ReplyDelete
  2. akak setuju sangat.. membeli ikut kemampuan lebih baik.. barangan berjenama yang dibanggakan sangat tu berasal dari barang biasa yang dijenamakan semula juga.. contoh paling senang baju yang dijual di malaysia banyak ambil dari thailand dan vietnam, tapi dijenamakan semula oleh butik-butik di negara kita.. apa yang penting kualiti, bukan jenama semata-mata..

    ReplyDelete
  3. sy ni kalau ade wit lebih suke jg bajir nk lepas kan geram je sbnarnyer..tp bab makan minum je.brg2 tu xde lah shoping aper pon.sbb makan penting oooo ehehe :)

    ReplyDelete
  4. jgn kata berbelanja je.. makan pun sama.. kena sedar diri.. kalau dah berat makin bertambah, muka makin bulat.. faham2 lah.. *peringatan untuk diri sendiri dan sesiapa yg berkenaan* hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha...bab makan berat menaik sy juga kena sedar diri..haha wuuu kenapa berat naik??? hehe:P

      Delete
  5. klu mcm ni...pergi kedai kena tampal dekat dahi.. aku kena sedar diri...hehe :) agar pembaziran x berlaku...wkwkwk

    ReplyDelete
  6. aah sokong
    kadang2 godaan tersangatlah kuat
    duit bawak ciput je
    hmmm..bykkn buat list perbelanjaan
    agar x terbabas

    ReplyDelete
  7. Salam.

    Sekarang ni, kehendak aku nak membeli album big bang.
    Macamana nie???hahahaha

    Kalau memang berkemampuan, aku tak kisah beli brg branded, tpi apa yg ak tgk, yg duk beli brg branded ni, yang tak mampu. Teringin sgt mengikut dan menunjuk2, tpi tak sedar dah buat sesuatu melebihi kemampuan perbelanjaan sndiri.

    Sanggup tanggung risiko seorg diri takpa, ni kadang2 heret org lain skali dlm mslh. Bila dah pokai, duk minjam2 duit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada saving boleh je nak beli album big bang tu! haha yg penting jgn pokai..hikksss :P
      ha tak mampu tapi nak benda mahal. nak jadi biar papa asal bergaya?tak patut..:D

      Delete
  8. Betul2..ukur baju dibadan sendiri...^_^

    ReplyDelete
  9. betul 2..kadang2 rsa mnyesal pn ada hu3..dlu sy hbiskn kt motorsikal sy rm4k..hu3, mnyesal plak skrg..sdey2..

    ReplyDelete
  10. sedar diri, ukur baju ikut saiz sendiri.. hehehe

    ReplyDelete
  11. yes! pentingkn keperluan, dari kemahuan. kalau tak mmpu, tak psl2 berhutang nnt :P

    ReplyDelete
  12. kalau tak sedar diri, koma la jawabnya... sedihnya kita masih boleh mendengar kata-kata nasihat tapi kita menolak sebab hati tu teruk sangat koma tu

    ReplyDelete
  13. waaaaaaa.. setuju sangat2.. kadang2 ada yg poket udah pokai tapi still mengidam brg2 branded.. walhal kualiti pun xleh sebagus mana pun.. yg xde branded lagi ok kadang tu.. kan..

    ReplyDelete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.