Tazkirah 1 | miss fluffy


Monday, 26 May 2014

Tazkirah 1


Pagi Isnin ni nak buat pahala sikit la. Hehe nah share petikan jumpa kt Facebook.

Petikan dari tazkirah Ustaz Don Daniyal:

Mari fikir2kan ; "Bukan hanya daging babi, haiwan tak disembelih, atau pun arak shj yg kita perlu jaga sgt2 supaya tak msk ke dlm perut. Ada lagi sumber yg lain kita perlu dielak campurkan dgn darah daging. Nasi yg dimakan memang halal, tetapi kalau dibeli dgn gaji yg ditipu..pun ragu statusnya. Jadi ragu disbbkan semasa waktu kerja, guna talian internet ofis berjam2 melayan Facebook peribadi, lepak2 di kantin, kafeteria, ataupun konon keluar jumpa klien tetapi sebenarnya klien utk bisnes sendiri. Ataupun pergi rumah kawan utk dgr gosip terbaru. Mkn ayam goreng yg JAKIM sahkan halal, tetapi dibeli guna wang claim yg diada2kan. Claim hotel, tetapi sebenarnya menginap percuma di rum saudara-mara. Minta pemandu teksi keluarkan resit palsu. Claim mileage ke lokasi mtg, tetapi melencong shopping sblm pulang ke ofis. Sengaja lengah kerja waktu pejabat kerana mahu claim OT. Ambil kertas A4, sampul surat, selotep, guna mesin fotostat pejabat untuk urusan bisnes online milik sendiri. Kdg2, badan asyik sakit2, duit asyik tak cukup, masalah bertimpa2, bukan sbb Tuhan tak syg. Bukan sbb org aniaya. Bukan sbb santau atau kerja jin. Tetapi puncanya drpd diri sendiri yg tak mengawal hati. Fikir dlm2. Apabila musibah; tak perlu tuding jari, ataupun brtanggung jwb atas perilaku sendiri". Tazkirah paling baik yg perlu disebarkan & diingatkan selalu kpd mereka yg bekerja.

KEBERKATAN YG DICARI
6 cara utk mendpt pahala setelah mati:

1. Beli Al-Quran kpd sseorg, setiap kali dia mmbacanya kamu akn mnerima pahala.

2. Sedekah kerusi roda kpd hospital, setiap kali org sakit mnggunakannya nescaya kamu akn mndapat pahala.

3. Turut serta dlm pembinaan masjid.

4. Meletak watercooler di tmpt awam.

5. Menanam pokok. Kamu mnerima pahala skiranya ada manusia ataupun binatang berteduh dibwahnya atau mkan darinya.

6. Cara yg terakhir & paling mudah adalah kongsi mesej ini kpd semua, sekiranya ada org yg mampu melakukan salah satu perkara di atas maka kamu akn mndpat pahala.

Aku copy sebijik² dari FB. Sharing is caring, sama² kita baca dan saling beringat:17:

3 comments:

  1. tazkirah yang baik..betul..kadang tu kita tak perasan benda yang kecik kita buat yg menarik keberkatan dr dalam diri

    ReplyDelete
  2. suka 6 tips yg diberikan.. semoga yang berkongsi dan yg mengamal mendapat manfaat yg sama..

    ReplyDelete
  3. tazkiran ini sangat awesome..halal dan haram dalam islam bukan hanya terletak kepada anjing dan babi sahaja...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.