Cinta jarak jauh - Kekal ke tidak ye? | miss fluffy


Saturday, 16 June 2012

Cinta jarak jauh - Kekal ke tidak ye?

Assalamualaikum.


Cinta jarak jauh. Dah lama kan dengar pasal isu ni. Dulu selalu gak aku dengar kat radio, baca kat internet pasal cinta jenis ni. Ada yang kasi tips la, ada yang bagi pendapat la dan ada juga yang tak percaya hubungan jauh-jauh ni. Ehhmm.


Tapi kali ini, aku sendiri yang terkena cinta jarak jauh ni. Bhaha *padan muka;p Jauh, from Kuala Lumpur to Kedah. *pheww~ If aku cuti semester that means kami tak jumpa la sepanjang aku bercuti. Tapi kalau aku dekat KL tu, selalu la jumpa. Hehehe.


Kadang-kadang orang cakap, cinta jauh-jauh ni tak kekal lama. Sekejap je dah break. Haishh.
Pada aku la kan, kalau nak cinta tu berpanjangan it's actually depends on how we manage that relationship. Betul tak? *Jodoh itu tetapan Allah, kita hanya berusaha.


First thing, trust and loyalty. Kalau takde 2 benda ni serious aku cakap, Good Bye *lambai-lambai. Both side kena saling percaya dan setia. Kena percaya apa yang pasangan kita buat. Tapi jangan percaya saja kesetiaan? Pasang scandal. Nak kena sebat la tuh. Hehe;p Tak guna jugak macam tu. Second, cemburu. Ini memang kena control. Cemburu itu perlu orang cakap sebab 'cemburu tandanya sayang'. Tapi kalau dah keluar setakat nak beli cekodok kau nak cemburu, mari sini aku lempang laju-laju. Kah kah kah. *sila gelak jahat hokeyy. Jangan memkhinzir buta ye cemburunya, especially perempuan. Laki pun sama jugak!-.-


Yang seterusnya, sabar. Ini pun penting der, kalau takde yang ni mau hari-hari gaduh lawan tumbuk. Baling-baling henpon. *Dari baling baik bagi aku. Jangan, kita kena sabar. Biasalah bila lama tak jumpa, macam-macam la syakwasangka. Kan? Huhu.


So, aku bagi 3 jelah. Tapi ini lah yang kami guna dalam relationship kami;) Alhamdulillah kalau itulah jodoh aku. Huhu seram aku baca ayat aku sendiri. Kekeke>,<
Banyak lagi sebenarnya elements yang boleh digunakan dalam hubungan macam ni. Tapi sebab ini based on apa yang aku guna, so aku bagitau yang ni jela. Haha.


Bagi aku, jauh macam mana pun kau, kalau kau ikhlas sayangkan seseorang, mungkin akan kekal. Tapi kalau sekadar kau nak suka-suka, sampai bila pun takkan kekal. Ingat, what goes around comes around. Kalau hari ini kau tak jujur, esok lusa orang pulak tak jujur dengan kau. Sekian. *cissss
To love is nothing. To be loved is something. To love and be loved is everything.
p/s: Oh mama, saya mau kahwin *Gatai budak ni, grrr.

17 comments:

  1. btoi...cinta jrk jauh sebenrnya amat ssh..especially utk pompuan cam sayer...hehehhe...btw,cinta saya berthn selama 6 years..alhmdullh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah!!dah lama tuh yer 6 tahun..terbaik lah^^

      Delete
  2. belum pernah ada pengalaman cinta jarak jauh. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena kuat mental kalau nk pengalaman cinta jarak jauh ni..keke>,<

      Delete
  3. samalah kita. cinta jarak jauh jugak. kekdg pikir ade baiknya jauh ni. lg2 zaman moden ni, bukan xley cntct lgsung ye idak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bg sy hbgn lg mesra kalau jrg jumpa. takde lah gaduh memanjang. haha, betul henpon canggih skunk. anytime je boley contact kalau nak;)

      Delete
  4. http://my-headvoice.blogspot.com/p/chatroom.html

    ReplyDelete
  5. jarak jauh memang lebih banyak dugaan dari jarak dekat. tp kalo kita ikhlas, alhamdulillah ok. Aku dah 6 tahun kekal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah!! dh lama yer..betul tuh, kalau ikhlas insyaallah kekal..

      Delete
  6. moga kekal dear... :) betul!percaya+sabar tu penting utk cinta jarak jauh ni...11thn pengalaman sy smpi kini..alhamdulilah...dugaan dan rintangan jgn cakap...cukup kena ada kesabaran yang kuat...

    'tak takut ke ada lain'...soalan panas ni selalu kluar bila tau sy duk jauh dgn asben pa taa lagi asben keja navy...org slalu ckp bukan2...masa ini kepercayaan tu jangan rapuh...biar kita dan pasangan jaa tau mcm mna keadaan kita...percaya,kalau dia sudah tertulis jodoh kita takkan ke mana...

    pnjg lebar pula...peringatan utk diri sndri juga...hehe... ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin..kak lg lama ye berjauhan..setuju sgt pe yg kak ckpkan tuh..org lain xtau keadaan kita so jgn cpt mkn sgt ckp2 org..lihat sndiri bru betul..
      nway, itu sy kira advice utk sy jgk..thanks:)

      Delete
  7. hahahha, da 2 kali kecundang cinta pesen jauh2 ni. ni masuk yg ke-3 :p
    hope kali ni kekal, even jauh selalu je skype, ym, fb, hee cuma x face2face.
    bila memasing free bru jumpa, selatan vs utara, homaiii :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi utara selatan tu..insyaallah, doakan semoga berkekalan^^

      Delete
  8. hehehe . kite perlu percaye antare satu same lain . bru la hubungan tu kekal lame . ye tak? ^^ akekekekeh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sgt..agree 101% dear..hehe:)

      Delete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.