Bina website bersama Amidanial | miss fluffy


Thursday, 24 October 2013

Bina website bersama Amidanial


Sebut pasal website aku teringat masa study dulu. Final Year Project (FYP) memerlukan group kami untuk membina website dilengkapi dengan sistem tertentu yang aku sendiri pun blur nak jelaskan kat sini. Aisshh!!
Pecah otak group kami nak fikir macam mana la nak buat website ni. Bukan apa semua buta IT. Memang tak reti betul. Makanya terpaksalah mengupah orang lain untuk buat website. Kos nak buat pun agak mahal. Ketaqqq lutut la nak bayar bagi student macam kami ni. Itu pun setelah dealing mati-matian dengan pembuat website tu.

Tapi sekarang ni mudah je. Ada kawan, Amidanial kita ni willing nak ajar cara nak buat website. Ishh mudahnya!! Tak perlu nak pening² fikir pasal kos lagi. Ok let me describe more pasal website Amidanial ni. 

So first thing korang boleh lawat official website beliau di http://www.amidanial.com/. Apa yang bestnyer pasal website beliau ni beliau ada buat video tutorial berkualiti HD samapi 1080p dimana setiap langkah demi langkah untuk membina website akan ditunjukkkan dalam video beliau. Means, siapa² yang takde knowledge lansung pasal nak bina website akan diajar dari segala aspek seperti domain, hosting, buat logo, cari icon sampailah terbinanya website yang diinginkan. Awesome kan!!





Another video dari website http://www.amidanial.com/


Habis tu nak download video semua mesti kena bayar kan? NO!! It's for free. Tak payah bayar pun nak tengok video beliau. Nak download ke apa ke boleh pergi ke website beliau http://www.amidanial.com/. Dan ianya PERCUMA! Ini serious hokeyy!! :)

Satu yang aku suka pasal Amidanial ni cakap:
Why am I doing this? Because educating people is Jihad for me, bak kata Imam Al Ghazali, "Menyampaikan ilmu adalah ibadah dan mencari ilmu adalah Jihad." 

So what you waiting for people, ada rakan yang nak share ilmu dia dengan kita. Apa lagi jom pi serbu website http://www.amidanial.com/  ramai² ok!!

Hampa juga boleh lawat official account sosial network beliau yang lain jugak ok. Nak tengok video lagi? Just visit his Youtube account dude! ;)

Official Website  :  www.amidanial.com
                           www.thickpocketmoney.com
Facebook           :  www.facebook.com/thickpocketmoney
Youtube            :  www.youtube.com/amigoldenmaya

15 comments:

  1. Replies
    1. tumpang komen tt,

      hehee thx kak L....fiwwiiiitttt :)

      Delete
    2. Thanks kak L....hehehehe tumpang komen ek TT... :)

      Delete
  2. yg saya faham, bile wt website ni kte akan di bayar oleh Telekom dsb. jd kalau buat percuma dpt byran tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sy tak pasti tapi awak boleh tny owner website ni di salah satu official account dia..:)

      Delete
    2. Tumpang komen mimi...

      To drzirakudo :
      ok mcm ni,pembayaran xsemestinya kepada telekom, kita bayar kepada hosting company dan domain name....
      Apa itu syarikat hosting : syarikat ni yg akan memaintainkan website kita...cnth mcm blogspot...bila korang semua masukkan gamba,lagu,tulisan....blogspot yg akan simpan dan maintainkan content2 ni...sb tu bila kita offline,blog kita tetap dipulish dan ianya boleh di access oleh org lain 24....
      apa itu domain name : domain name ni spt www.google.com,www.facebook.com,www.amidanial.com....dia bagaikan alamat unik utk setiap website....cth blog pula www.missflyfluffy.blogspot.com..... :)

      domain name : setahun sekali bayaran
      hosting : bulanan

      Delete
    3. hosting pon boleh tahunan.. tak pening nak bayar (sume bende) bulanan..
      amik skali domain & hosting anually, senang skit...
      alang2 amik terus unlimited hosting boleh jual, siap cover cost & untung lg...
      ;)

      Delete
  3. oo..dia pun ada bagi emel kat saya minta tolong promote
    nntlah saya reply emel dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, tgk ada jugak kawan² blogger lain yg tolong review website ni:)

      Delete
  4. Wah.. de msa blh bljr gak.. akk pun bljr.. ingt sikit2 je.. tu yg buat blog spya teknik coding tu tak lupa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tumpang komen mimi :

      to Maria :
      hehehe dont worry puan,website sy guna wordpress.....no ridiculous coding...all plug in...and i teach how to used free things,ade bnde berbayar,ade yg free...tp sy guna semua free...kecuali hosting dan domain je...yihaaaaa

      Delete
  5. tak perlu letak hak milik penerbitan ke ??

    ReplyDelete
  6. menggunakan ilmu dengan berfaedah dan dan dan sharing itu sesuatu yang bagus :D

    ReplyDelete
  7. Salam bro Syuk,

    letak hak milik penerbit utk ape tu???soalan kurang jelas

    ReplyDelete
  8. cik nor dah review minggu lps..:)

    ReplyDelete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.