Bomba Busy~ | miss fluffy


Monday, 17 February 2014

Bomba Busy~


Lately banyak sangat aku nampak kereta bomba lalu. Kadang² tu sampai 2-3 kali lalu sehari. Sebabnya banyak kebarakan berlaku. Yela, musim panas rumput² semua kering la. Cepat terbakar even kita baling putung rokok dalam semak. Bahaya sangat. So kena beringatlah. Api ni kecil² memang jadi kawan tapi bila dah besar jadi lawan.

Kalau tengok berita kat TV pun mesti ada cerita pasal kes kebarakan. Tragis tau dak bila hal² berkaitan kebakaran berlaku. Kesian kat mangsa. Hilang tempat berteduh. Hilang harta benda. Hilang orang tersayang. Sedih...

Kena pantau anak² kecil kalau depa main dengan main. Tambah² keadaan kering macam sekarang. Lagi 1 kena jadi bertanggungjawab. Jangan lepas merokok buang putung rokok kat tempat yang mudah terbakar. Kalau nak buang jugak sila padamkan api dulu. Beringat² sebelum kena. Ok?!!:face69:

So bulan ni tengok anggota bomba busy sebab banyak kes. Chaiyok²:face42:
Kalau takdak depa taklah macam mana. 





"Rumah terbakar panggil bomba.
Bomba datang berlumba-lumba."

p/s: Tetiba lagu ni terlintas dalam kepala ni. Aishh.

18 comments:

  1. tak apa dear, at least tak adalah bomba boring asyik tunggu call ajer...he he he...

    ReplyDelete
  2. Tulh..tiap2 malam tgk dlm berita tentang kebakaran...

    ReplyDelete
  3. comey kartun tue..
    shark pn br saksikan kebakaran depan mata..
    tp terbako time malam,
    ada dalam entri blog shark.
    mmg sedih bila tgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..kalau terbakar memang musnah terus harta benda...tu yg sedih tu...

      Delete
  4. salam MF =)

    tu la kan...yaya pon same..tp xde nmpk bomba,
    nmpk api je..owg bako sampah..huhu ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pulak tak nampak api..bomba je nampak..sebab lalu byk kali sgt..terbakarnya taktau kat mana..hehe

      Delete
  5. abg bomba, api cinta dlm hati saya ni cemna...

    kahkah!

    erm, betul, beringat2 lah. bygkn klau rumah kita ke plk yg jd mngsa sbb putung rokok. ni yg gua dabel menci perokok ni, grrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh2..haha api dlm hati tak perlukan bomba...eceeeh...tu la..kepada perokok lps merokok sila padamkan api sblm buang..nasihat ikhlas ni...

      Delete
  6. kalau cik Mime nak tahu.. bomba itu adalah singkatan Badan Organisasi Mencegah Bencana Alam. saya baru tahu.. sedih yeeeee.. huhuh... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. la bomba tu nm singkatan ye..kehkeh sy pun baru tahu la kalau cmni...aduyaiiii..:P

      Delete
  7. dah lama x dengar "lagu" bomba tu.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kan..lama tak dgr..budak2 skrg tau lg ke lagu bomba ni? hehe

      Delete
  8. Oh coincidence, I also saw fire last night somewhere from highway.. hopefully nothing bad happens there

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah..hopefully nothing terrible happen...

      Delete
  9. dh beberapa kali nmpak hutan terbakar... mmg musim panas skang ni.. dh nk masuk 2 bulan kot ye.

    ReplyDelete
  10. kena berhati-hati dengan musim panas sekarang ni..

    ReplyDelete
  11. Musim kemarau ni jangan la cuba bermain api, main bakar2..kat sini jerebu..sbb ada kawasan hutan terdekat yg terbakar..so asap dia dah merebak..

    ReplyDelete
  12. cuaca yang kering sekarang memang membuatkan kebakaran senang berlaku..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.