Pilih | miss fluffy


Friday, 20 December 2013

Pilih

Pilihan.

Bila diberi 2 pilihan atau lebih untuk membuat 
keputusan, mungkin sukar bagi kita.
Tambah pula keputusan yang dipilih bagai ditelan 
mati emak, diluah mati bapak.
Menggerutu otak berfikir. Serba salah.

Tapi pilihan HARUS dilakukan!
Dalam hidup ni, kita memang sentiasa harus memilih.
Menentukan perjalanan hidup kita.

Pilih kau mahu yang mana.
Mahu jadi jahat atau baik?
Nak hitam atau putih?
Siang atau malam?
Iman atau nafsu?
Tak kira la apa pilihan kau.
Pilih baik-baik.
Sebab konklusinya dari pilihan kau.

Tak bermakna pilih hitam selamanya hitam.
Dan tak bermakna pilih baik kekal baik.
Memang kau yang merancang.
Segala plot dan jalan cerita semua atas pilihan kau, 
tapi kena ingat Dia yang menentukannya.
Macam-macam kemungkinan yang boleh berlaku.
Yang kita sendiri tak terjangka.

Jadi,
Apa pilihan kau?

Source: Google

18 comments:

  1. kalau boleh pilihnya yg membawa kebaikan dlm jangka msa panjang :)
    kalau tak reti nk pilih buat istikharah

    ReplyDelete
  2. terserah pada diri sendiri mana satu yg nak dipilih.. :)

    ReplyDelete
  3. kita memilih.. ALLAH tentukan..

    ReplyDelete
  4. Hidup memang seharusnya memilih.. :)

    ReplyDelete
  5. solat istikharah.. itu yg terbaik..>_<

    ReplyDelete
  6. anda diberi dua jalan,,
    jalan yg lurus atau jalan yg bengkok..
    kedua2nya ada pro dan contra
    pilihan? satu penyeksaan he..he..

    salam kenal :)

    ReplyDelete
  7. Salam perkenalan..trima kasih sudi singgah blog kita.done follow cne

    ReplyDelete
  8. keputusan memilih biar bijak, agar tidak menyesal kemudian hari.

    ReplyDelete
  9. Jadilah orang yang MEMBERI tanpa mengingatnya kembali dan orang yang MENERIMA tetapi tidak melupakannya sama sekali. :D

    ReplyDelete
  10. memang susah kalau bab nk pilih ni.. apapun pilihan sentiasa berubah :D

    ReplyDelete
  11. I shall be telling this with a sigh
    Somewhere ages and ages hence:
    Two roads diverged in a wood, and I—
    I took the one less traveled by,
    And that has made all the difference
    -the road not taken..

    ReplyDelete
  12. kadangkala tak semestinya apa yang kita pilih itu yang terbaik.. kerana setiap manusia tidak terlepas dari melakukan kesilapan.. yang penting setiap hari berusaha untuk memperbaiki diri.. insya-Allah..

    ReplyDelete
  13. Aku.. memilih utk membaca ape yg kau tulis. Dan termenung lagi memikirkan ape pilihan yg aku ader.. Errr.. Blur..

    Salam Singgah.. :)

    ReplyDelete
  14. Rasa mcm x mmpu nk buat pilihan..huhu...tp hati akn cba juga utk memilih :')

    ReplyDelete
  15. Bila konfius tatau nak buat apa.... Tanya Allah...

    ReplyDelete
  16. sebelum membuat pilihan, perlu fikir dan teliti betul-betul.. bila kita dah pilih jalan itu, kita yang bertanggungjawab terhadap pilihan kita, jangan salahkan yang lain....

    ReplyDelete
  17. pilihan nie 50-50 ke macam mana??kalau ianya pilihan 50-50, awk tak banyak yang boleh dilakukan kerana awk hanya mempunyai 50% chances to get it right...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete

Komen buat anda lebih hemsen dan cantik seperti Action Kamen dan Misae. Jadi, sila tinggalkan komen anda.